Yemek firması, ülkemizde firma ve kurumlara toplu yemek üretimi sağlayan ve yemek üretiminden, yemek sunumuna kadar olan hizmet kısmını üstlenmiş firmalara verilen addır. Aynı zamanda İngilizcede “Catering” olarak tabir edilen kelime de yine yemek firmalarını ifade etmek için kullanılmaktadır. Catering anlam olarak yemek tedariği anlamına gelmekte olup Türkiye’deki toplu yemek ve tabldot yemek üretimlerini ifade etmek için sıkça kullanıldığı görülmektedir. Yemek firması ya da catering firması dendiğinde yemek hizmeti sağlayan firmalar bilinmektedir.
Yemek Firmasında Çalışma Sistemi Nasıl Olmaktadır?
Bir yemek firmasıyla çalışmak isteyen firmalar ve kurumlar öncelikle ilgili yemek firmasıyla iletişime geçerek hizmet detaylarını ve taleplerini aktarmaktadır. Bu taleplerin içerisinde yemek saatleri, günlük yemek talebi, yemek saatleri, ihtiyaç olan ekipmanlar gibi konuları netleştirerek bu gibi hizmet ile alakalı detaylı bilgileri yemek firmasına iletmesi gerekmektedir. Yemek firması da bu talepler doğrultusunda ilgili firma veya kuruma fiyat teklifi hazırlamaktadır. Bu fiyat teklifi çoğunlukla günlük birim yemek fiyatı olarak müşterilere iletilmektedir. Örneğin 200 kişilik bir fabrikanın günlük yemek ihtiyacı için hazırlanan bir fiyat teklifinde verilen birim yemek fiyatı, bir kişinin bir öğün için ihtiyacı olan yemeğe karşılık gelen fiyat olarak anlatılabilir. Menünün içeriği öncesindeki talep doğrultusunda belirlenmiş olup yine genellikle 4 kap yemek şeklinde yaygın olarak görülmektedir. Yazının devamında yemek hizmetinde kullanılan menü seçenekleri anlatılacaktır.
Tüketici Firma ve Kurumların Yemek İhtiyacı Nasıl Belirlenmektedir?
Öncelikle bu konuda kısaca firmada çalışan yemek yiyecek kişi sayısı üzerinden gidilmektedir. 200 kişilik bir fabrika için 200 öğle yemeği ihtiyacı olacaktır. Ekstra olarak kahvaltı talebi ya da vardiyalı sistemde çalışan firmalar için akşam yemeği ihtiyacı da olabilmektedir. Ya da farklı günlerde mesai talebi olduğunda değişken olarak mesai yemeği ihtiyacı belirlenmektedir. Bu şekilde günlük yemek ihtiyacı belirlenmeli ve yemek firmasına bir gün öncesinden iletilmelidir. Unutulmamalıdır ki, catering yemek firmaları malzeme tedariki gibi konuları yemek üretim gününden bir gün öncesinde tespit etmesi ve gerekli satın almaları yapması gerekmektedir. Dolayısıyla yemek ihtiyacı kişi başı usulüyle en az bir gün öncesinden yemek firmasına bildirilmektedir.
Dikkatinizi çekebilir: Catering’de Hijyenin Önemi
İhtiyaç Olan Yemek Menüleri Nasıl Oluşturulmaktadır?
Yemek firmaları açısından popüler olan yemek menü seçeneği bir kişi için; bir kap çorba, bir kap ana yemek, bir kap yardımcı yemek ve bir kap tamamlayıcı yemek olarak 4 kap yemekten oluşmaktadır. Öğle ve akşam yemekleri çoğunlukla bu sistemle verilmektedir. Kahvaltı menülerinde ise, günlük olarak değişkenlik gösteren piknik grubunda bulunan kahvaltılık tek kişilik reçel, bal, tereyağı, peynir gibi parçalardan oluşan 6 ya da 8 parçadan oluşan kahvaltı menüsü genellikle tercih edilen menüdür.
Standart 4 Kap Yemek Menüsü:
1. Çorba: Sıvı olarak tüketilebilen başlangıç yemeğidir. (Örnek: Mercimek Çorbası)
2. Ana Yemek: Doyurucu özelliği yüksek olan asıl yemektir. Genellikle maliyet açısından yüksek olan bu yemek çeşidi menünün şekline göre et, tavuk ya da sebze yemekleri olabilmektedir. (Örnek: Tas Kebabı)
3. Yardımcı Yemek: Ana yemeğe yardımcı olarak tüketilen, karbonhidrat ağırlıklı yemeklere verilen tanımlamadır. (Örnek: Şehriyeli Pirinç Pilavı)
4. Tamamlayıcı Yemek: Tatlı, meyve salata gibi menünün içeriğine uygun olacak şekilde planlanmış yemek çeşididir. Genellikle vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasını sağlamak amaçlı ya da yemeğe takviye amaçlı tüketilen yemek çeşididir. (Örnek: Tulumba Tatlısı)
Bu yemek menüsüne ek olarak kimi firmalar salata büfesi talep edebilmektedir. Bu seçenek yemek menüsüne ek olarak açık büfe şeklinde sunulan çeşitli salata çeşitlerini içermektedir. Kişi başı fiyata ek olarak fiyatlandırılmaktadır. 200 kişiye yetecek miktardaki salata sunumu, açık büfeyle müşterinin önüne konularak müşterinin self servis şeklinde kendi salatalarını oluşturmaları sağlanmaktadır.