Kelime kökeni olarak Yunanca sağlık kelimesinin karşılığı olan sanitas kökünden türetilen sanitasyon, en genel manada optimum hijyen koşullarının karşılanması ve aynı zamanda korunması anlamının karşılığıdır.
Yemek sektörünün paydaşlarından biri olan Catering firmalarında sterilizasyon işlemi oldukça önem arz etmektedir. Bu kapsamda hem personelin hem de yiyeceklerin gerekli hijyen şartları kapsamlı bir şekilde ele alınmalıdır. Tezgahlarda yerini alan yiyeceklerin o ana kadar geçirdiği işlemler düşünüldüğünde ‘’ilaçlamalar, taşıma esnasındaki ortam temizliği vb.’’ besin sanitasyonu göz ardı edilemeyecek bir bileşendir. Unutulmamalıdır ki hijyen ve sanitasyon sağlanmadığı takdirde çeşitli hastalıklara maruz kalınabilir. Genellikle içme suyu ve gıdalara bulaşan zararlı kimyasallar, mikroplar, virüsler ve bakteriler; bağırsak paraziti, tifo ‘’yüksek derecede ateş, ishal ve kusma semptomlarına neden olabilecek bakteri çeşidi’’, kolera ‘’vibrio cholerae adlı bakterinin ince bağırsakta meydana getirdiği bir enfeksiyon’’, viral hepatit ve brucella ‘’negatif bir bakteri cinsi’’ gibi hastalıklara neden olmaktadır. Ayrıca yemek pişirme ve servis takımlarının temizlikleri de belli aralıklarla kontrol edilmelidir.
Catering Firmaları Hijyen Kuralları Kapsamında Nelere Dikkat Etmelidir?
Catering firmaları hem çalışanlarının hem de müşterilerinin sağlığı açısından belirli kriterlere dikkat etmesi gerekmektedir. Catering hizmetlerinde hijyen konusu hizmet almak isteyen işletmelerin en çok dikkat ettiği kıstaslardan biri olmaktadır. Peki gıda işletmelerinde sanitasyon sağlamak için nelere dikkat edilmelidir?
- En başta personelin çalıştığı tezgah, mutfak vb. yüzeylerin belirli zaman aralıklarıyla kontrolünün sağlanması gerekmektedir.
- Bir diğer nokta ise kullanılan araç-gereçlerin bulaşık makinalarında uygun temizlik ürünleriyle temizliği sağlanmalıdır. Eğer yıkama işlemi elle yapılacak ise su sıcaklığına da hassasiyet gösterilmelidir.
- Malzemelerin yıkanması kadar yıkandıktan sonra temiz alanlarda saklanması da önemlidir.
- Son olarak çalışan personele hijyen eğitimleri verilmelidir. Personel maske, eldiven, bone, önlük gibi yerinde ve zamanında kullanmalıdır.
- Bütün bu tedbirler catering firmalarında hijyen koşullarının sağlanması için itinayla yerine getirilmeli ve hizmet alıcılarının memnuniyeti sağlanmalıdır.
Dikkatinizi Çekebilir: Yerinde Üretim Yemek Hizmeti
Catering Firmalarının Hijyen Ve Sanitasyon Kapsamında Uygulaması Gerekenler
Yemek hizmetlerinde hijyen koşullarının yakalanabilmesi için catering firmalarının hijyen ve sanitasyon kapsamında uygulaması gereken bazı bileşenler bulunmaktadır. Sektörde iyi bir yemek firması aşağıda yer verilen maddelere dikkat etmelidir;
- İş başı yapmadan önce yüzük, bileklik, saat gibi aksesuarlar çıkarılır. Ardından dezenfektanlı sıvı sabun aracılığıyla bilekler, avuç içleri, ellerinizin sırt yüzeyi ve parmaklarınızın araları ile tırnak uçları en az 20 saniye olmak üzere güç uygulanarak yıkanmalıdır.
- Tırnak uzunluğuna dikkat edilmeli ve solüsyonlar ile temizlenmeli, eğer uzun tırnaklar mevcut ise eldiven giyilmelidir.
- Çiğ ürünlere her temastan sonra eller titizlikle yıkanmalıdır. Aynı şekilde ellerin yüz, göz, saç gibi bölgelere teması sonra da eller temizlenmelidir.
- Ellerin yıkama işlemi sonrasında tek kullanımlık peçeteler ile kurulaması sağlanmalıdır.
- Son olarak ise ellerinizde görünür açık bir yarı mevcut ise su geçirmeyen özellikler yara bantları tercih edilmeli. Bu hem sizin sağlığınız hem de çıkan ürünün hijyeni için önemli olacaktır.